| | |

Bevallen vanuit regie

Hoe Erika’s man haar ridder op het witte paard was tijdens haar bevalling…


‘Ik had niet zo kunnen bevallen zonder mijn man! Noah stond 18 van de 22 uur op zijn benen en ondersteunde mij. Van het ophangen van kerstlampjes, eindeloos herhalen van affirmaties tot het bewaken van mijn veilige ruimte ​​en voor mij opkomen met de vragenlijsten uit jouw cursus. Hij deed alles wat ik nodig had en nog veel meer.”

Sommige baby’s komen snel, soms duurt het wat langer. Voorbereid zijn en weten hoe je voor jezelf moet opkomen is zo belangrijk, vooral als je vliezen openen voordat de weeën beginnen zoals bij Erika.
In de meeste ziekenhuizen geldt dan het protocol dat de 24-uursklok start waarin je kindje geboren moet worden. Soms wordt zelfs het advies gegeven je baby meteen ter wereld te brengen om het risico op infectie te voorkomen. Dit kan veel druk en stress veroorzaken, helemaal wanneer je je vooral voorbereid hebt op een natuurlijke bevalling.
Het is dus van belangrijk om te weten wat je rechten zijn en wat onderzoeken (evidence based birth) bij complicaties uitwijzen, om jouw geboorte ervaring en die van je kindje te beschermen. Maar hiervoor moet je wel het vertrouwen hebben om voor jezelf op te komen en vragen te stellen die je verder helpen.

Veel vrouwen en hun partners stappen op een “go with the flow” manier in hun (eerste) bevalling, we zien wel hoe het loopt. Maar hoewel geboorte onvoorspelbaar is, is go with the flow, niet the way to go, vooral niet in het ziekenhuis. Je moet een plan hebben en tegelijkertijd flexibel zijn om te kunnen schakelen wanneer plan A veranderd (zoals veel voorkomt bij bevallingen).

Toen Erika haar verhaal met mij deelde over hoe haar man voor haar opkwam toen het anders liep, wist ik dat ik het met jullie moest delen. Dit verhaal laat zo goed en duidelijk het belang zien van:

🔥Het kennen van je rechten & opties
🔥Een partner naast je hebben die je wensen kent en hiervoor op kan komen
🔥Zorgen dat je samen goed voorbereid bent en er hetzelfde in staan
🔥Vragen stellen en overleggen met arts of verloskundige

Hoe Erika’s man haar ridder op het witte paard was

21.30 uur – Nadat ik een aantal uren in het ziekenhuis was en mijn vliezen 18 uur lang gebroken waren, begonnen mijn verloskundige en het zorgpersoneel er echt op aan te dringen dat we iets zouden doen om de zaken te versnellen.

Noah haalde de vragenlijst uit Kim’s cursus tevoorschijn voor een opfriscursus en kwam tussenbeide met de volgende vragen:

Noah: “Oké, is mijn vrouw nu veilig?”
Verloskundige: “Ja”
Noah: “Is onze baby nu veilig?”
Verloskundige: “Ja, maar je moet begrijpen: hoe langer we wachten met iets doen, hoe groter de kans dat ze een infectie krijgt, omdat de vliezen al meer dan 18 uur geopend zijn.”
Noah: “Oké, dat begrijpen we (hij zag mijn aarzeling). Is er een reden waarom je ons geen 30 minuten de tijd kunt geven om erover te praten en je dan te laten weten wat we beslissen?
Verloskundige: “Natuurlijk, dat kunnen we doen. Bel de verpleegster maar als jullie er uit zijn.’

Ik was zo opgelucht en trots op hem!
De verloskundige en de RN liepen naar buiten…
We besloten samen om nog wat af te wachten.

23.50 uur – Na weer overlegd te hebben vroeg ik de verloskundige mij te strippen om te zien of de weeën zo zouden beginnen en mijn lichaam het zelf oppakte. Ik viel kort daarna in slaap.

02.45 uur – Ik werd wakker met sterke weeën, elke 10-15 minuten en ik kon gelukkig goed in het ritme komen terwijl de weeën als golven over me heen stroomden. De ademhalingen uit de cursus loodste mij er doorheen.

6.00 uur – De verloskundige en de verpleegkundige kwamen op mijn kamer en de verloskundige gaf aan dat ik ong. 2 cm ontsluiting had en dat ze een ballon wou inbrengen om de voortgang in mijn weeën te behouden. Ik ging hiermee akkoord.

9:30 uur – Ik stond op om naar de badkamer te gaan en de weeën werden nog sterker. Ik kreeg het erg warm en werd duizelig terwijl ik op het toilet zat en moest overgeven. Noah hielp me daarna onder de douche. Vervolgens gebruikte ik een pindabal om op het bed te leunen en mijn heupen heen en weer te zwaaien tijdens de weeën.

12.00 uur – Een gynaecoloog uit het ziekenhuis kwam binnen en liep regelrecht naar mij toe (tijdens een wee) en was ongelooflijk onaardig: “Ok, ik weet niet waar je op wacht, maar als je zo doorgaat, kan je baby een infectie krijgen omdat hij te lang op zich laat wachten en dan is er kans dat het hartje stopt. Maar blijkbaar wil je die kans lopen, dus dat is aan jou!’

Ik was geschokt. Het enige wat ik kon uitbrengen was: ‘Natuurlijk is dat niet wat ik wil…”

Noah was in gesprek met de verloskundige en hoorde niet hoe de gynaecoloog tegen mij sprak, maar hij zag haar gedrag (en de blik op mijn gezicht) en vroeg wij zij was.
De gynaecoloog antwoorde: “Ik ben Dr. … en ik leg je vrouw uit wat de gevolgen zijn als ze alles wat we aanbieden afwijst.’
Noah wilde uitleggen waarom ik dit deed, maar de gynaecoloog onderbrak hem gelijk: “Ik weet het, jullie willen helemaal natuurlijk bevallen en je baby in gevaar brengen
Noah vroeg of hij mocht uitspreken maar de gynaecoloog antwoorde dat zij al wist wat er aan de hand was, met de verpleging gesproken had en het niet hoefde te horen.
Daarop antwoorde Noah: “Waarom ben je boos en onaardig? We hebben zo hard gewerkt om een ​​vredige omgeving te creëren. We hebben uw diensten niet nodig. U kunt gaan nu. Ik wil u niet in de buurt van mijn vrouw en baby hebben.’
De gynaecoloog zei “Prima” en sloeg de deur achter zich dicht.

De verloskundige verontschuldigde zich wel 10x en was in shock.
Ik was alleen maar dankbaar dat Noah er was om voor mij op te komen. Hij was letterlijk mijn redder in nood!

19.30 uur – De verloskundige kwam binnen: “Ok, het is meer dan 30 uur geleden dat je vliezen zijn gebroken, je zit waarschijnlijk nog steeds op een 2-3 (ik had het toucheren sinds vanochtend afgewezen), wat is je plan?”
Ik zei dat ik nog steeds regelmatige weeën had, nu elke 1-2 minuten, mijn lichaam doet wat het moet doen.
De verloskundige oordeelde door naar mij te kijken dat ik niet snel zou bevallen en waarschijnlijk nog maar op 4 cm zat.
Ik was het daar niet mee eens en voelde dat ik wel in actieve bevalling zat. De weeën waren echt sterk.”

Noah stelde voor om te checken hoe ver ik was en vanaf daar verder te gaan. Het is nog niet nodig om over alternatieve opties te praten. Ik was het daarmee eens.
De verloskundige toucheerde mij en zei verbaasd: “Wow, je bent 8 cm, het gaat uitstekend met je! Blijf doen wat je doet. We laten jullie met rust en als je persdrang hebt, roep dan de verpleegster op.

22.30 uur – Ik begon de overweldigende drang te krijgen om te persen en mijn lichaam nam het gewoon over. Noah belde de verpleegster en ze wist dat ik wilde hurken of op handen en knieën wilde gaan, maar ik was op dat moment zo uitgeput dat ik mezelf niet meer overeind kon houden. Daarom ging ik op mijn zij liggen met de pindabal. Na een paar persweeën stond het hoofdje al! De verpleegster pakte een spiegel zodat ik het kon zien en het was geweldig! Ik kreeg een energie boost en begon te brullen. Tussen de weeën door kon ik gelukkig nog wat rusten, want dit vond ik echt het zwaarste van mijn bevalling. Het duurde bijna 50 minuten maar toen mijn zoon daar eindelijk was, was dat het meest ongelooflijke gevoel van mijn leven! Sem werd op 2 oktober om 23.18 uur geboren na meer dan 34 uur nadat mijn vliezen braken!

Evidence based birth in plaats van op fear based birth

Het kennen van je rechten en opties tijdens je bevalling en weten wat onderzoeken (evidence based birth) bij complicaties uitwijzen, is van cruciaal belang voor het beschermen van de fysiologische geboorte die je graag wilt hebben. Maar hiervoor moet je wel het vertrouwen hebben om voor jezelf op te komen en vragen te stellen die je verder helpen de juiste beslissing voor jezelf in jouw specifieke situatie te maken.

Meer informatie over langdurig geopende vliezen zonder weeën vind je HIER

Om je te helpen dit vertrouwen te verkrijgen en om in staat te zijn de juiste vragen te stellen heb ik dit in al mijn coaching en cursussen verwerkt. Samen met je (geboorte) partner krijg je alle hulpmiddelen (vragenlijst die je kunt stellen aan je zorgverlener en speciale Partner Cheat Sheet) en wetenschappelijk onderbouwde kennis om te zorgen dat jullie zelf de regie behouden en autonomie ervaren die zo belangrijk en bepalend is voor jouw bevalervaring en de manier waarop je kindje ter wereld komt!

Wil jij ook samen met je partner als een team goed voorbereid en helemaal klaar zijn voor je bevalling?

Op 3 februari gaat mijn live zwangerschaps- en bevalcursus in Brielle weer start! De EARLY BIRD prijs geldt tot 24 januari!

Of vul mijn vragenlijst in om te kijken of we een match zijn om op een andere manier (1:1 of online) kunnen samenwerken.

Vergelijkbare berichten