Waarom dragen? Reflexen
Eerder schreven we al over de logica van dragen vanuit de oer. Vandaag willen we meer vertellen over hoe je kunt zien dat onze mensenbaby’s gemaakt zijn om gedragen te worden.
Naast de oerbehoeftes van mensenbaby’s vertonen baby’s ook een aantal primaire reflexen en fysieke kenmerken die erop gericht zijn om gedragen te worden.
Wanneer een baby wordt geboren zal de verloskundige een aantal testjes uitvoeren om de reflexen van je baby te testen. Deze reflexen hebben primair de volgende functies.
- Grijpreflex:
Wanneer je een vinger in de handpalm van je baby legt zal hij die heel stevig vastgrijpen. Ook de voet vertoont een grijpreflex, als je met een vinger langs het voetje wrijft zal de baby zijn voetje krommen en de teentjes naar binnen krullen. De positie van de voetjes is erop gericht zich om het moederlichaam te klemmen en met zijn handjes en teentjes aan de vacht vast te grijpen. Die vacht hebben we inmiddels niet meer, maar de reflexen zijn nog wel aanwezig.
- Moro-reflex:
Het Moro-reflex oftewel het schrikreflex is het reflex waarbij een baby heel snel zijn armen en benen opent om ze vervolgens heel snel weer richting de borst te sluiten. Dit reflex is erop gericht om de moeder snel vast te grijpen wanneer de baby schrikt of er gevaar draagt.
- Spreid-hurk reflex:
Als je een pasgeboren baby optilt zal het automatisch de beentjes optrekken en licht spreiden in een soort hurkstand. Deze positie bereidt de baby voor om gedragen te worden. Anatomisch gezien is de hoek van de heup ideaal om de spreidpositie van baby’s beentjes te ondersteunen.
Anatomie
Ook aan de anatomie van een baby kan je goed zien dat ze gemaakt zijn om gedragen te worden. Ze hebben gebogen beentjes en de voetzolen wijzen naar elkaar. Hierdoor kunnen ze zich, samen met het grijpreflex goed vastklemmen aan de moeder. Wanneer een baby op de juiste manier gedragen wordt heeft het de beentjes hoog opgetrokken met de knietjes hoger dan de billetjes. Dit noemen we de M-houding.
In deze houding zal het ruggetje automatisch een lichte bolling aannemen. Dit is de meest natuurlijke en ontspannen houding van een baby. In deze houding worden de heupkoppen op de juiste manier in de heupkom gedrukt, dit zorgt ervoor dat de heupgewrichten zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Plat op de rug kan een baby niet de gewenste bolling van de rug aannemen. Op de rug is eigenlijk geen geschikte en ontspannen houding voor een baby. Het buikje van een baby is het meest kwetsbaar en plat op de rug is deze onbeschermd. Een baby voelt zich daardoor instinctief onveilig. Dit is ook de reden dat heel veel baby’s gaan huilen als ze op hun rug in een bedje of box neergelegd worden. De combinatie van op de rug liggen en alleen gelaten worden maakt dat ze zich ontzettend onveilig voelen. Veel baby’s hebben tegenwoordig een afgeplat hoofdje doordat we ze zo veel op de rug laten liggen. Ook hier aan kan je zien dat plat op de rug eigenlijk helemaal geen natuurlijke houding is voor een baby. Het ergonomisch dragen van je baby draagt dus bij aan de natuurlijke ontwikkeling van je baby. Zowel fysiek als mentaal. De volgende keer vertellen we meer over de mentale voordelen van dragen.
Stay tuned!