| | | | |

Mama plakkers

Ken je dat? Je kleintje is onrustig en wil alleen maar bij je liggen. Je geeft er aan toe en nestelt je met je kleintje op de bank. EIN-DE-LIJK valt ze in slaap… Hè hè, je moet intussen echt wel heel nodig plassen en je hebt ook wel trek gekregen. Heel voorzichtig leg je haar neer, maar dan…. Zodra ze het matrasje raakt gaan meteen die kijkers weer open. Oh nee he! Weer wakker! Je moet écht naar de wc, dus je legt haar toch neer. Haar gekrijs gaat door merg en been. Vanaf de wc probeer je haar te sussen, maar dat gaat echt niet helpen. Snel pak je haar weer bij je en nestelt je weer terug op de bank. Eten kan straks ook wel….

Baby aapjes en mensen baby’s

Wáárom gaan die kleintjes nou meteen huilen als je ze heel even neer wil leggen? Het is misschien voor ons wat onhandig, maar daar heeft je kleintje echt een paar goede redenen voor. 

Mensenbaby’s zijn eigenlijk heel goed te vergelijken met baby aapjes. Mensenbaby’s zijn fysiek volledig afhankelijk van de moeder. En dat weten ze, dat zit in hun oer. Als jij je kindje even alleen neerlegt gaan direct alle alarmbellen af bij je kleintje. En dat komt omdat:

  • Je kleintje de warmte van jouw lichaam nodig heeft om op temperatuur te blijven. De temperatuurregulatie van een baby werkt nog niet optimaal. En dat is helemaal niet erg, want biologisch gezien is dat ook nog niet nodig. Het borstgebied van moeders is perfect in staat om de temperatuur van je baby’tje te reguleren. Wanneer je kleintje te koud is warmt je borstgebied op. Heeft je baby koorts, dan koelt het af. Dit wordt thermale synchronisatie genoemd. Zodra je kleintje dus niet meer op jouw warme borst ligt, mist het die warmte en is de kans groot dat-ie wakker wordt. Je kunt het plekje waar je je baby neer wilt leggen voorverwarmen met een kruik, dan is het gemis van die warmte iets minder groot. 
  • Je kleintje jouw nabijheid nodig heeft om zich veilig te voelen. Zonder de moeder is een baby hulpeloos en in gevaar. Een baby kan zichzelf niet beschermen, daar heeft het echt de ouders voor nodig. Hier in het westen hoeven onze baby’s niet meer beschermt te worden tegen tijgers en slangen, maar dat weten die kleintjes niet. De behoefte aan nabijheid zit ingeprent in hun oer. Zonder mama of papa voelen ze zich onveilig. Alle reden dus om te gaan huilen.
  • Je kleintje heeft jouw nodig om zich te kunnen voeden. Een baby kan nog niet voor zijn eigen eten zorgen. Je kleintje weet vanuit de oer dat mama de voedingsbron is. Knort je buikje, dan is mama dichtbij voor een slokje suikerrijke moedermelk. De maagjes van onze kleintjes zijn heel klein en gemaakt om gedurende dag steeds kleine slokjes te drinken. 10 tot 12 keer per etmaal is een hele normale voedingsfrequentie voor een baby. Het is dus belangrijk dat mama steeds in de buurt is. 
  • Je baby van nature het liefst op de buik (op jouw buik) ligt. Als wij onze kindjes neerleggen, leggen we ze meestal op de rug. Dit is immers ook het advies van de kraamhulp ter voorkoming van wiegendood. Alleen wanneer een kindje op de rug ligt, voelt het zich heel onveilig. Op de rug is het kwetsbaarste deel van je kindje onbeschermd. De buik, met alle o zo belangrijke organen ligt dan open en bloot. Je kindje weet dat het enorm kwetsbaar is voor ieder willekeurig wild beest dat langs komt lopen. Hier is dat natuurlijk geen issue meer, maar in Afrika zullen ze een kindje nooit alleen op de rug laten liggen. Ook dit oerinstinct zit nog volledig vastgeroest in onze genen. 
  • Je baby zich nog niet beseft dat als je even weg bent, je zo ook weer terug komt. Weg is weg. Zodra mama uit het zicht is, bestaat ze niet meer. En je baby weet, alleen is in gevaar! Dus, zal het direct gaan huilen zodra je baby beseft dat-ie alleen gelaten is. Jij weet dat het maar voor twee minuutjes was, maar voor je baby, die nog geen tijdsbesef heeft, duurt het een eeuwigheid!

Mamaplakkers

Onze baby’s zijn dus van nature mamaplakkers. Er is niets mis met je baby als je hem niet eens eventjes vijf minuten alleen kunt laten. Zijn oerinstincten werken prima! Het belangrijkste dat jij kunt doen is inspelen op die natuurlijke oerbehoeftes van je baby, zodat je kleintje zich veilig kan ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.  Vind je het lastig hoe? Daar kunnen wij je bij helpen! 

Vergelijkbare berichten