Het belang van volledige informatie
Regelmatig krijgen wij reacties op onze informatie over het schrijven van een geboorteplan van vrouwen waarbij de bevalling als traumatisch is ervaren. Deze vrouwen zijn geraakt door onze informatie. Ze hebben het gevoel dat er niets is dat hen had kunnen voorbereiden op het trauma dat hen is overkomen. Super heftig en heel verdrietig.
Je eigen keuzes maken
Sommige situaties zijn inderdaad niet te voorkomen. Ook niet als je een geboorteplan schrijft en je goed voorbereidt. De kans op het gevoel van onmacht en onrecht wordt echter wel een stuk minder groot, wanneer je goed en volledig geïnformeerd bent. Je kent de protocollen, risico’s en consequenties. Het wordt een stuk makkelijker om vrede te hebben met de situatie wanneer je goed begrijpt waarom bepaalde keuzes (voor je) zijn gemaakt. En terwijl ‘voor je’ tussen haakjes staat, is dat wel heel vaak waar het trauma ontstaat. Het gevoel van onmacht, niet weten wat je te wachten staat of je niet gehoord voelen als je anders wenst.
Informed consent
Ook bij ziekte, complicaties of andere onvoorziene omstandigheden heb je altijd een keuze. Het recht op informed consent. De behandelend arts is verplicht om je te voorzien van volledige informatie. Over de behandeling, de risico’s, de prognose en de alternatieven. Hij heeft jouw uitdrukkelijke toestemming nodig om de behandeling te mogen starten. Misschien ben je door de omstandigheden niet in staat om die beslissing te nemen, maar dan is daar altijd nog je (geboorte)partner. Alleen wordt het voor hem of haar een heel stuk lastiger om jullie wensen en keuzes te bewaken wanneer je niet volledig geïnformeerd bent en je wensen niet hebt vastgelegd in een geboorteplan.
Beste intenties
Mocht je geraakt zijn door onze informatie en daar een vervelend gevoel bij hebben, bedenk dan dat onze teksten niet geschreven zijn om je te wijzen op alles wat je verkeerd hebt gedaan. Integendeel. Wij zijn ervan overtuigd dat je naar je allerbeste weten en kunnen hebt gehandeld. Wij delen onze informatie om andere moeders die nog voor dit magische moment staan te behoeden voor wat jij hebt meegemaakt. Onze intentie is om zoveel mogelijk moeders te informeren over de kracht van volledige informatie, de waarde van een goede voorbereiding en ze te inspireren hun eigen authentieke keuzes te maken en vast te leggen in een waardevol geboorteplan, zodat zij straks liefdevol en positief kunnen terugkijken op de geboorte van hun kleintje.
Met alle informatie die wij delen willen we aanstaande moeders volledig informeren zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken. Vooraf, tijdens en na de geboorte. Ondanks de omstandigheden. Een geboorteplan is geen draaiboek. Het is een leidraad.
Het verhaal van Julia
‘Aan de hand van het ‘Grip op geboorte’ Geboorteplan en het E-book heb ik voor mijn derde kindje een geboorteplan geschreven. Ik had ook al een plan geschreven voor de tweede, maar ik merkte tijdens het schrijven van dit geboorteplan dat er meer keuzes gemaakt kunnen worden dan die door de reguliere zorg geboden worden. Door het ‘Grip op geboorte’ Geboorteplan werd mij duidelijk dat ik niet perse de gebaande wegen hoefde te volgen maar dat ik zelf een duidelijke keuze had in de manier waarop de bevalling zou verlopen en de stappen die genomen kunnen worden.
Uiteindelijk is een geboorte niet van tevoren te plannen, ook deze derde verliep weer anders dan ik had bedacht. Maar doordat ik van tevoren wist wat ik wel en niet wilde, en dit ook duidelijk door middel van het geboorteplan kon overleggen met mijn verloskundige, voelde ik mij steviger staan in mijn keuzes en had ik het idee dat ik meer de regie in handen had. Ik ben trots op mijn bevalling, ook al verliep deze anders dan ik in mijn hoofd had. Ik voelde me sterk en leidend, in plaats van overvallen en volgend. En ik denk dat een goed doordacht geboorteplan hieraan heeft meegeholpen.‘