Dragen, een logisch gevolg op de zwangerschap
Waarom zou je je kindje willen dragen, je hebt tegenwoordig toch allemaal een superhippe en luxe kinderwagen? Dragen heeft meer voordelen dan alleen als vervoersmiddel. Door je (pasgeboren) baby bij je te dragen pak je meteen een paar belangrijke basisbehoeften van je kleintje mee.
Negen maanden lang heb je je kindje heel dicht bij je gedragen. Hij werd continu voorzien van warmte en voeding en viel heerlijk in slaap bij het ritmische gebonk van je hart en in de deining van je bewegingen. Eenmaal geboren zijn die behoeften niet anders. De basisbehoeften van een baby bestaan uit voeding, veiligheid, warmte en geborgenheid. Anders dan baby’s van andere zoogdieren, zijn mensenbaby’s die eerste tijd enorm afhankelijk van hun moeder.
Zij hebben hun moeder nodig om regelmatig kleine slokjes suikerrijke moedermelk te drinken om hun hersentjes optimaal te kunnen laten ontwikkelen. Zij hebben lichaamscontact nodig om hun zenuwstelsel verder te ontwikkelen. En zij hebben de warmte en veiligheid van moeders lichaam nodig om te overleven. Want als ze alleen zijn, vormen ze een gemakkelijke prooi voor eventuele roofdieren. Dat er tegenwoordig geen beren en sabeltandtijgers meer rondlopen, die ze op willen eten, weten die kleine baby’s niet. Dit instinct zit volledig vastgeroest in onze genen. Het dragen van je baby is dus eigenlijk een heel logisch gevolg op de zwangerschap.
Veilig en comfortabel dragen
Dragen kan met verschillende hulpmiddelen. Vooral met draagzakken heb je nogal wat verschil tussen ergonomische en niet-ergonomische dragers. Wat houdt ergonomisch dragen precies in en hoe herken je een goede draagzak?
Het belangrijkst is dat je kindje in de doek of drager zijn natuurlijke houding kan aannemen. ‘Ergonomie houdt in dat het product de veiligheid, gezondheid, comfort en doeltreffend functioneren van de mens bevorderd.’ Ergonomisch dragen betekent dat de manier waarop je draagt de natuurlijke houding van de baby respecteert en de ontwikkeling van je kindje bevordert. Dat betekent concreet dat:
♥ Je kindje rechtop, op kusjeshoogte zit;
♥ Je kindje met het gezichtje naar jou toe gericht is;
♥ Je kindje van knie tot knie ondersteund is;
♥ Je kindje met de knietjes hoger dan de billetjes, in de zogenaamde ‘M-houding’ zit;
♥ Je kindje het ruggetje licht gebold heeft en het nekje goed wordt ondersteund;
♥ Je kindje de schoudertjes licht naar voren gebogen heeft met de handjes naast het hoofdje.
Er zijn verschillende opties om je kindje ergonomisch te dragen. Zowel met een ergonomische drager als met een draagdoek kan je je kindje op verschillende manieren veilig en comfortabel bij je dragen. Wil je weten welk systeem het beste bij jou en je kindje past? Dan is het raadzaam om een geschoolde draagconsulent te raadplegen. Zij kan je helpen het best passende systeem te vinden en je leren het goed te gebruiken, zodat jij en je kleintje optimaal kunnen genieten van de nabijheid. ♥