|

Dragen bij heupdysplasie

Je baby in een niet-ergonomisch houding dragen is slecht voor de heupjes wordt vaak geroepen. Dat klopt ook wel, het draagt in ieder geval niet bij aan de natuurlijke en juiste ontwikkeling van de heupjes. Maar het ligt wel iets genuanceerder. Van een keertje (en ook wat vaker) dragen met een niet-ergonomische drager krijgt je kindje echt niet meteen heupdysplasie of andere afwijkingen. Echter, voor kinderen met een verhoogde kans op heupdysplasie kan het wel degelijk kwaad om niet-ergonomisch te dragen.

Kinderen die lang in stuit hebben gelegen of in stuit geboren zijn hebben per definitie een verhoogde kans op heupdysplasie en worden na de geboorte daarop gecontroleerd door de kinderarts. Ook zonder in stuit te hebben gelegen kunnen kinderen heupdysplasie ontwikkelen, hierin speelt erfelijkheid een factor. De screening hiervan vindt plaats bij het consultatiebureau. Als het vermoeden bestaat wordt het belang van ergonomisch dragen alleen maar groter.

Wat is heupdysplasie

Het heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. Onder normale omstandigheden staat de kop stabiel in het midden van de kom en is de kom voldoende diep. Bij heupdysplasie is de verhouding tussen kop en kom verstoord. Het kommetje is niet diep genoeg. De heupkop kan daardoor verschuiven in de kom en (gedeeltelijk) in en uit de kom glijden. Als de heupkop niet stabiel in de kom zit zal het gewricht ook niet de kans krijgen om zicht goed te ontwikkelen. Heupdysplasie is niet pijnlijk, maar als het gewricht niet hersteld wordt, kan door piekbelasting van het kraakbeen op jonge leeftijd artrose ontstaan.

Heupdysplasie en dragen

Als kinderen behandeld worden voor heupdysplasie dan is afstemming met je arts erg belangrijk. De spreidhurkhouding die in een ergonomische drager of draagdoek verkregen wordt is in ieder geval gunstig en werkt therapeutisch. Als er sprake is van een spreidbroek kan nog steeds gedragen worden met een draagdoek en met de arts moet besproken worden of dat in de draagdoek of ergonomische drager met of zonder spreidbroek mag/moet. Een goede houding is wel heel belangrijk!! Raadpleeg daarom een draagconsulent om te weten waarop je moet letten en hoe je zeker weet dat je in de juiste houding draagt.

De spreidbroek zorgt er voor dat de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven staan. Door de spreidstand wordt de heupkop in het midden van de heupkom geplaatst en kan de heupkom zich verder ontwikkelen. Net als bij de natuurlijke ergonomische houding die we het liefst in de draagdoek of drager zien.

Wil je meer weten over ergonomisch dragen? Lees dan hier verder.

Bron: https://www.lumc.nl/patientenz…

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *