| | |

Slaapproblemen of verwachtingsmanagement?

‘Je problemen zijn niet het probleem, dat zijn je verwachtingen’. Die quote gaat heel erg op bij dit onderwerp. Wanneer je een baby krijgt weet je van te voren dat je nachten er anders uit gaan zien. Maar op de één of andere manier hebben wij het idee gekregen dat een baby zo snel mogelijk door moet slapen. Die gebroken nachten zijn vervelend, onhandig en slopend. Maar jouw baby denk daar anders over. Jouw baby wordt nog wel iedere nacht één of meerdere malen wakker…

Normaal

Troost je, het is NORMAAL! Baby’s zijn niet gemaakt om een hele nacht aan een stuk door te slapen. Sterker nog, zelfs volwassenen zijn niet gemaakt om een hele nacht ononderbroken door te slapen. Die gewoonte hebben we onszelf aangeleerd vanaf het moment dat we steeds meer de hele dag buitenshuis gingen werken. Maar fysiologisch gezien is het eigenlijk helemaal niet logisch. Voor een baby is het zowel fysiek (kleine maagcapaciteit + licht verteerbare melk = vaak honger) als mentaal (‘waar is mama, ik heb haar warmte en bescherming nodig anders ben ik in gevaar’) heel onlogisch om uren achter elkaar te slapen.

Onze tips voor rustige nachten

♥ Slaap samen! Je hoeft je bed niet uit en je hoeft dus ook niet echt wakker te worden. Je kunt je instinct zijn werk laten doen door niet na te denken en je te laten leiden door je gevoel en direct te reageren op de signalen van je baby.

♥ Geef borstvoeding. Je kunt direct reageren op de behoefte van je baby door alleen maar je kindje aan te leggen. Je kindje ontvangt met die borst alles wat hij nodig heeft. Zijn maagje wordt gevuld, de warme borst en moederlichaam warmt zijn lichaam, hij voelt zich veilig want zijn moeder is bij hem en hij voelt zich geliefd want zijn moeder reageert direct op zijn behoefte. En het mooie is dat je er niet eens echt wakker voor hoeft te worden! Oefen dan ook in het liggend voeden. Maar ook als dat niet lukt zorgt de oxytocine die je aanmaakt tijdens het voeden ervoor dat je slaperig blijft en snel weer in slaap valt.

♥ Besef je dat het biologisch en fysiologisch gezien heel normaal is voor een baby om meerdere malen per nacht wakker te worden. Er is dus niets mis met je kindje en het is juist heel gezond voor zijn ontwikkeling.

♥ Besef je dat regelmatig wakker worden, het drinken van suikerrijke moedermelk en het gevoel van warmte, liefde en veiligheid cruciaal zijn voor een goede hechting en gezonde hersenontwikkeling

♥ Besef je dat het een fase is en als ze 18 zijn (meestal iets eerder 😉 ) echt niet meer bij mama in bed willen….

♥ Geef je eraan over. Het is wat het is. Het hoort erbij en het gaat weer voorbij.

♥ Stop met op de klok kijken ’s nachts. Het is ook helemaal niet belangrijk, je baby kan immers ook helemaal geen klok kijken. Het belangrijkst is dat je voldoet aan zijn of haar behoeftes, ongeacht hoe laat het is.

Ben je bang voor een verwend kind? Het gevoel van warmte, veiligheid en geborgenheid zijn fysieke basisbehoeften, oerbehoeftes van een baby. Je kunt een kind niet verwennen met het inspelen op de natuurlijke oerbehoeften. Door dit te geven leert je kind dat je er voor hem bent als hij je nodig heeft, dat hij je kan vertrouwen. Dat noemen er niet verwend, dat noemen we goed gehecht en dat is van levensbelang.

Vergelijkbare berichten